24.04.2017
Zdravá strava je pro většinu populace sprosté slovo. Přidejte k tomu ještě spojení podnikání v Kroměříži, a lidé už si ťukají na čelo. Pak je tady ale dvojice, která dokázala zbořit obě barikády. Renata s Mojmírem založili fresh bar Mixie, který rozváží rozmixované ovocné a zeleninové smoothie i lidem, kteří se o zdravou stravu nikdy nezajímali. V čem dokáže ovoce a zelenina nejvíc kouzlit?
Jak byste představili koncept Mixie pro čtenáře, kteří vůbec neví, o co jde?
Renata: Životní styl, který s Mojmírem vyhovoval nám, jsme se snažili předat dál. Přišlo to jak blesk z čistého nebe a vzniklo z jedné prosté otázky od kolegy: umixuješ mi to taky do práce, když to teda vezeš sebou? V tu chvíli mi došlo, že když o to projevil zájem člověk, který vůbec zdravou stravu neřeší, tak proč by to nechtěli i další? Lidé moc nejsou schopní si dlouhodobě mixovat ovoce a zeleninu doma. Proto to lidem usnadňujeme našim rozvážkovým servisem až do práce. Pak jsou lidé produktivnější, lépe jim to v práci jde. Následně se začali přidávat další produkty, které nabízíme: makové mléko,chia pudingy, raw výrobky, saláty, různé šťávy…
Jak dlouho už jste tedy v Kroměříži? Kdy Mixie vzniklo?
Mixie vzniklo 5. 5. 2015 a v listopadu se otevřel fresh bar v Kroměříži. Takže už to budou dva roky naší existence. Zároveň nabízíme franšízový koncept a naše odvážná myšlenka je, že bychom chtěli do roka otevřít novou pobočku. Ideálně pokrýt Prahu a dále Brno, Ostravu, Olomouc…
Takže Mixie je váš originální projekt?
Ano, včetně názvu, který jsme si nechali patentovat.
Proč jste se rozhodli podnikat se zdravou výživou? Kdy jste se osobně začali zajímat o zdravou stravu?
Renata: Hlavně proto, že jsem měla nějaké zdravotní problémy se střevy, takže jsem poprvé v životě musela začít řešit jídlo. Hltala jsem všechny informace a sledovala přednášky.K tomu se začal nabalovat ten osobnostní rozvoj, protože ono nejde dobře jíst a nezajímat se o sebe, a zase zároveň nejde zajímat se o sebe a špatně jíst. Když si člověk aspoň na měsíc nevyzkouší nějaký ovocný detox, tak nemá šanci poznat tu reálnou skutečnou energii, o které se furt někde mluví a čte. Pak jsem se seznámila s Mojmou a nakazila jsem ho smoothiečkama. Zjistili jsme, že se dá obědvat i mísa pomerančů a člověk se cítí fakt skvěle. Je to jenom o tom, to vyzkoušet a zjistit, co to tomu tělu udělá, protože jídlo by člověka vůbec nemělo unavit, ba naopak. Mělo by ho povzbudit.
Nemá člověk po té míse pomerančů pořád pocit hladu??
Mojmír: Ze začátku toho prostě musíte sníst víc – je to jenom o množství. Důležité je začít den ovocem, ale ne jenom jedním jablkem. Tím teprve nastartujete trávení a člověk potom má akorát hlad a zamíří k Březíkovi. Musíte sníst na snídani minimálně tři jablka a pokrájet si je, aby se vám to jedlo příjemněji. Zároveň platí jednoduché pravidlo jíst ovoce ráno a zeleninu odpoledne.
Máte nějakou cílovou skupinu, která k vám chodí nejčastěji?
Renata: Nejčastěji bych řekla, že k nám chodí ženy třicet plus. Zároveň hodně studenti a děti. Já na nich úplně vidím, jak už jsou narozený v jiné době a sledují ty blogy, kde zjišťují, že ten systém který tu máme nastavený, není úplně tak v pohodě. Jeden studentík, co k nám pravidelně chodil, mohlo mu být tak dvanáct let doslova řekl, že už ho doma nebaví jenom ta rýže a brambory, že už je z toho nemocnej. Studenti se nebojí si objednat něco se špenátem. Zelená barva v jídle není špatně.
Co říkáte na kombinaci Kroměříž a podnikání?
Renata: Je pravda, že bylo dost lidí skeptických,že jsme začali v Kroměříži, ale ten trh je tady nenasycený. Přece i Kroměřížáci chtějí jíst zdravě,dobře vypadat a zároveň si pochutnat. Taky je rozdíl začít podnikat s hospodou, kterých je tu padesát nebo s fresh barem, který tu není žádný.
Jak by podle vás mělo ideálně vypadat Mixie za tři roky?
Mojmír: zrušíme McDonald a Mixie je naše – alias vyměnit žluté M za zelené. Ovoce je celkově nejrychlejší fastfood - jen ho omyjete a můžete okamžitě sníst. A na rozdíl od McDonaldu umí s tělem dělat zázraky.
Co říkáte na superpotraviny jako chia semínka, avokádo, goji a jiné? Nejsou přeceňované?
Mojmír: Myslím, že od té doby, co jsme začali do svého jídelníčku kvůli větší pestrosti zařazovat i superpotraviny, myslím, že to je hlavni zásluha, proč jsme schopni fungovat přes šestnáct hodin denně na nohách, bez jakéhokoliv kofeinu, a podobně. Zároveň každá země má svoji super potravinu. My v Česku máme mák, a proto děláme makové mléko. Když se člověk opravdu zaměří na lokální produkty, tak do sebe dostane mnohem víc vitaminů, než když si koupí to z dovozu. Protože než se to sem dopraví, tak jednak to ovoce po cestě sem teprve dozrává, a za druhé už postrádá tu čerstvost. Takže třeba jablka rozhodně nekupujte ze supermarketu, ale od místních farmářů. Ta chuť je úplně jiná. Všichni víme jak chutná králík od babičky a z obchodu. Člověk musí sám chtít a zjistit si,kde v okolí můžu sehnat ovoce a zeleninu.
Kdybyste měli vyjmenovat, co jste se za dobu od otevření Mixie naučili, co by to bylo?
Renata: Já jsem se rozhodně naučila větší zodpovědnosti. Zároveň mě ta práce učí spoustu věcí o lidech a rozšiřuje mi obzory. Taky jsem získala pocit, že ne všechno musí byt v životě tak, jak je to společností nastavený.
Mojmír: Když chce člověk vidět nějaké výsledky přírodní cestou, nikdy to není otázka 14 dní. Výsledky se dostaví zhruba po šesti týdnech. Důležitý je teda vydržet. V rámci čištěni střev při detoxu se může člověku vyrazit ekzém, a to je ta nejčastější fáze, kdy to lidi vzdají. Málokdo ví, že je tohle normální proces, když se to tělo čistí. Ono to zmizí třeba za měsíc, ale člověk se toho lekne a vzdá to. Když člověk nemá ty informace, jak může ovoce a zelenina v těle fungovat, tak ve finále vznikají ty dogmata, že ovoce a zelenina mi nedělá dobře. Základ je vydržet, nevzdat to, ale nemyslím tím, aby člověk vydržel s námi, toho půlroku. My chceme hlavně, aby lidi byli zdraví. Není to součást žádného marketingu. Jsme rádi, když se lidé u nás byť jenom inspirují, koupí si mixér a pak si to dělají doma sami. Přejeme jim to a gratulujeme, protože to je krok,který málokdo udělá.
Ptala se Dominika Konečná