Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE KROMĚŘÍŽSKO / Tipy 22. - 28. 7. 2024

22.07.2024

Pro tento červencový týden se můžete inspirovat tipy na výlety z regionu Kroměřížsko.

Panská sídla Hříběcích hor
Hříběcí hory, to je krajina, která se mírně vlní od úpatí Chřibů po hanácké roviny, je klidná a mírná, posetá maličkými vesničkami, kapličkami a dalšími drobnými památkami. Součástí této kouzelné krajiny jsou zámky a zámečky, které najdete téměř v každé vesnici. Každý z nich má svůj příběh a s každým mají majitelé jiné plány. 


V letošním roce se podařilo domluvit s majiteli těchto panských sídel, že budou pro veřejnost v určitém režimu otevřena. Všechny informace najdete na webu regionkromerizsko.cz, a to včetně zajímavostí o těchto místech a otevírací dobu v letošní sezóně. Navštívit bude možné parky, zámky nebo jejich části. Nenechejte si tuto příležitost ujít, některá sídla se veřejnosti otevřou úplně poprvé. 

Cyklobusy Hostýnky
Pokud jezdíte rádi na kole třeba po našich krásných Hostýnských vrších, máme pro vás bezva tip, jak se sem pohodlně dopravit. Mezi Zlínem a Bystřicí pod Hostýnem totiž jezdí teď o prázdninách každý den cyklobus, který vás i s kolem zaveze kolem zoo lešná na troják a tesák, odkud můžete vyrazit na rozhlednu Maruška nebo Kelčský Javorník, pokud přijedete ze Zlína do Bystřice pod Hostýnem, tak určitě zajeďte po nové cyklostezce kolem řeky Bystřičky na Chvalčov nebo si vyšlápněte na Svatý Hostýn. 


Foto: m-ARK

V Bystřici pod Hostýnem určitě doporučujeme navštívit zámek s expozicí historického ohýbaného nábytku, nebo s novinkou v podobě prohlídkového okruhu Co se skrývá za tajnými dveřmi, věnující se posledním pánům na bystřickém zámku. Na Chvalčově můžete jít po stopách Masarykových po naučné stezce nebo ke studánkám, kterých je tady mnoho, na Svatém Hostýně se osvěžte svatou vodou a rozhlédněte se po kraji z rozhledny císaře Františka Josefa I. Cyklobus vás pak zase pohodlně dopraví zpět do Zlína. Brožurky s jízdními řády a dalšími tipy na výlet si vyzvedněte v informačních centrech po celém kraji nebo si ji stáhněte na našem webu.

Na stopě zločinu v Holešově
Máte rádi kriminálky? Jste rádi, když ve filmu či seriálu tým kriminalistů odhalí díky různým metodám zločince všeho druhu? Pak nyní máte jedinečnou možnost si na takové kriminalisty zahrát!
Na zámku v Holešově je pro vás až do 29. září připravena interaktivní výstava s názvem NA STOPĚ ZLOČINU, kde se dozvíte řadu zajímavostí z kriminalistických oborů jako daktyloskopie, trichologie, balistika nebo třeba trasologie.

A nezapomeňte, že na holešovském zámku jsou pro vás připraveny i další výstavy - pro milovníky historie Wrbnové: Konec starých časů nebo interaktivní výstava pro rodiny s dětmi Seva - český fenomén.

Prázdninové hry
Pokud přemýšlíte, jak o prázdninách zabavit děti, máme pro vás několik tipů z našeho regionu.
Celorepubliková letní hra ČT Déčko s názvem Zápas století je v plném proudu a jejím smyslem bude opět hledat kódy v přírodě nebo na zajímavých místech. Na Kroměřížsku je ukryta schránka s kódem nedaleko nového fotopointu v lesoparku Barbořina v Kroměříži, další kódy si můžete vyzvednout v Turistickém informačním centru v Kroměříži, v Košíkářském muzeu v Morkovicích a v informačním centru na zámku v Bystřici pod Hostýnem. 


Fotopoint Kroměříž

Další hrou, do které se u nás můžete zapojit, je Poznáváme Valašsko s medvědem Jurou. Medvěd Jura nechal razítka se svou tlapkou na 20 místech po celém Valašsku a 2 v Hostýnských vrších. Brožurku s popisy tras a hrací kartu zakoupíte v informačním centru v Bystřici pod Hostýnem. Hraje se až do konce září a pokud nasbíráte všech 20 razítek, jste zařazeni do slosování o krásné ceny. V Hostýnkách se po stopách medvěda můžete vydat na Chvalčov a nad Troják

Velmi milou hru si připravila Místní akční skupina Hříběcí hory. Jedná se rovněž o sbírání razítek na území Hříběcích hor a hraje se o velmi lákavou hlavní cenu. Mrkněte na web hribecihory.cz pro více informací.

A v Hulíně můžete poznat historii města, které letos oslavilo 800 let, netradičním způsobem. V infocentru si vyzvedněte hrací kartu a zapojte se do hry Hulín v proudu času. Po jejím vyluštění dostanete v infocentru zaslouženou odměnu. 

Chřiby na kole
Poznejte Chřiby na kole a inspirujte se cyklovýlety prošlapanými v terénu. Nový portál chřibynakole.cz čítá na 20 výletů různých obtížností pro rodiny s dětmi i pro akční cyklisty. Jednotlivé trasy byly prošlapány přímo v terénu a doplněny informacemi o turistických zajímavostech, možnostech občerstvení a ubytování a také cykloservisů či nabíječek elektrokol.

Chřiby jsou pohoří, které se rozkládá mezi Kyjovem, Kroměříží a Starým Městem u Uherského Hradiště.
Celé pohoří je protkané řadou zajímavých, mnohdy i tajemných míst s příběhy.


Nejznámějšími jsou nejvyšší vrchol a rozhledna Brdo, hrad Buchlov, či zřícenina hradu Cimburk. Najdete tady takové trasy jako Posledními výběžky Chřiby kolem Kroměříže, ze Zdounek na Bunč, okruh kolem Roštína, trasu Spáčilovou naučnou stezkou i kolem zapomenutých míst Chřibů, vydat se můžete také z Velehradu na Bunč, z Koryčan na Buchlov a také do Střílek, na rozhlednu Salaš, z Uherského Hradiště na Velehrad či do Koryčan, nebo z Napajedel za výhledy a dále do Chřibů. Všechny výlety přehledně najdete na webu chribynakole.cz. 

 

Zdroj: KROMĚŘÍŽSKO - sdružení pro cestovní ruch, z. s. s podporou Zlínského kraje.
  

Související fotografie