Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE SLOVÁCKO / Tipy 15. - 21. 7. 2024

15.07.2024

V polovině července vás zveme na výlety i tradiční akce do regionu Slovácko!

Dovolená na Slovácku – netradiční zážitek
Prázdniny jsou v plném proudu vy byste rádi někam na pár dnů vyrazili? Inspirujte se pestrou nabídkou zážitků na malebném Slovácku.  Tento region má co nabídnout, ať už se rozhodnete pro dvoudenní pobyt, prodloužený víkend nebo zde strávíte celý týden. Už nyní můžete vybírat ze čtyř desítek pobytových balíčků či zážitků na webu Slovácka. Poptávku lze odeslat přímo z webu nebo kontaktujte ubytovatele napřímo a domluvte se na pobytu dle svých představ. A co vás na Slovácku čeká? Odkaz folkloru a tradic v mnoha podobách, skvělé víno, gurmánské zážitky, ale i prostor pro relax. Toužíte po netradičním zážitku? Ubytujte se v designové ulitě nebo zaparkujte obytný vůz v ovocném sadu s výhledem na Buchlov. A co si pronajmout vinařskou búdu, hausbót nebo zámecké apartmá? Navštivte web Slovácka, klikněte na Pobyty a zážitky a inspirujte se.

Žítkovská kopa – festival na Moravských Kopanicích
Zveme vás na druhý ročník festivalu Žítkovská kopa. Pod kopanickým sluncem a padajícími hvězdami na vás v pátek 9. a především v sobotu 10. srpna čeká skvěle namíchaný program: muzika, zvěřinové hody, tradice, sport, divadlo či beseda. Jak název samotný napovídá, festival se koná v obci Žítková v klidném podhůří Bílých Karpat. Už jen toto místo samotné na vás dýchne nezaměnitelným kouzlem, které je mixem magické přírody a silných tradic. Program festivalu se pak bude odehrávat v areálu Hotelu Kopanice, nejbližším okolí a na sousedním fotbalovém hřišti. Během pátečního večera a sobotního dne se můžete těšit na několik hudebních interpretů rozličných hudebních žánrů. Na své si přijdou i milovníci zdravého pohybu na čerstvém vzduchu například při józe nebo si vychutnejte poznávání bylin všemi smysly. 

Šlapání hroznů dívčí nohou
Další ročník Šlapání hroznů dívčí nohou je tady! Sobota 10. srpna bude v Boršicích u Buchlovic patřit vínu, tradicím a hudbě. Šlapání hroznů dívčí nohou se koná v prostorách vinařství Dvůr pod Starýma horama a navazuje na tradiční zpracování hroznů. Kromě vína se však můžete těšit i na bohatý kulturní doprovodný program – koncert tří kapel, a to Cimballica, AG Flek a Helemese. Zarážení hory a samotné šlapání hroznů ztvární folklorní soubor Olšava a připojí se i rytíři vína spolu se soutěží ve šlapání. Den plný vína a gurmánství, prohlídka vinařského provozu, program pro děti i dospělé a koncerty – tak bude vypadat Šlapání hroznů dívčí nohou v sobotu 10. srpna v Boršicích u Buchlovic. Nenechte si to ujít!

Blatnické búdy pod hvězdami
Více než 35 otevřených sklepů, ochutnávka vína přímo od vinařů, nahlédnutí do vinařských sklepů a búd, to vše za letní vřelé noci. Zažijte 9. ročník Blatnických búd pod hvězdami v sobotu 10. srpna. Blatnické búdy se nachází v areálu búd Pod starýma horama ve vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem. Zahájení akce je v podvečerních 18 hodin, vyhnete se tak velkému horku a degustovat dle libosti budete moci pohodovým tempem až do půlnoci.


Těšit se můžete i na folklorně laděný doprovodný program. Předprodej vstupenek za zvýhodněnou cenu již probíhá, proto neuděláte chybu, když si svou vstupneku pořídíte už teď. Získáte tím vstup do areálu, volnou degustaci, skleničku, katalog a vše potřebné k degustaci i poukaz na odběr vína od vinaře. 

Dávno zapomenuté příběhy s expozicí věznice
Zajímá vás, co se dělo v prostorách uherskohradišťské věznice, která pamatuje dva totalitní režimy? Jaké příběhy se skrývají za zdmi, které byly vystavěny v letech 1892–1897? Místní věznici, spolu s budovou krajského soudu, zná většina z nás pouze z venku. Nyní však můžete poznat historii tohoto místa a jeho příběhy díky expozici věnované právě uherskohradišťské věznici. A to každou středu, sobotu a neděli v čase od 10 do 16 hodin. Vstupné do expozice je symbolických 10 Kč a zaplatíte ho v Městském informačním centru. Zde vám taky vysvětlí, jak se do expozice, která se nenachází přímo ve věznici, nýbrž v podkroví Reduty dostanete. Díky fotografiím a informačním panelům se seznámíte s tím, co se ve věznici a tzv. justičním paláci dělo v různých historických etapách. Samostatná část expozice patří samotným vězňům a jejich osudům. Expozice věznice v Uherském Hradišti, vždy ve středu, sobotu a neděli. 

   

Související fotografie