Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE VALAŠSKO / Tipy 8. - 14. 7. 2024

08.07.2024

Ve druhém červencovém týdnu budeme společně objevovat Valašsko! Co vás tady čeká?

Mezinárodní týden turistiky na Valašsku
Vydejte se na 33. ročník Mezinárodního týdne turistiky na Valašsku, který se uskuteční od 11. do 14. července na Vsetíně. Trasy pro turisty a cykloturisty připravila vsetínská radnice ve spolupráci s kluby českých turistů.  A kam můžete letos zavítat? Do Arboreta v Semetíně, přes Javorník do Rožnova, přes rozhlednu na pivo Pod Prales nebo na opékání v Janišově, těšit se můžete na kratší zážitkové trasy do 10 km i na tradiční turistické trasy o délce 20-30 km. V průběhu konání týdne turistiky můžete absolvovat také další trasy, např. Putování valašským městem Meziříčí. Registrace účastníků z řad turistů a cykloturistů bude probíhat ve čtvrtek 11. července od 9 do 20 hodin. Od 19 hodin proběhne na Dolním náměstí slavnostní zahájení celé akce a následně si můžete užít i letní kino. 


Více na webu Valašska ZDE.

Gulášfest ve ValMezu
Nenechte si ujít festival Gulášfest 2024! Od čtvrtka 18. do soboty 21. července vás na fotbalovém stadionu ve Valašském Meziříčí čeká třídenní maratón skvělé hudby, tance, dobrého jídla, pití, hlavně pohody a letní radosti. Na své si přijdou všechny generace. Vystřídají se různé hudební styly – od cimbálovek pro ty dříve narozené, přes písničky pro děti, až po něco tvrdšího pro mladé i starší, kteří touží slyšet kvalitní kapely pod širým nebem. Kromě hudby se můžete těšit na taneční stage, lunapark a skvělý program plný her, soutěží a legrácek pro malé i velké. K tomu všemu bude připraveno přes třicet druhů báječného guláše. Přijďte si užít spoustu zábavy na Gulášfest do Valmezu.


Více na webu Valašska ZDE.

Setkání na Kotlové
Navštivte v sobotu 20. července Sousedské setkání na Kotlové, kde proběhne 10. ročník tradičního setkání u starobylé valašské chalupy v sedle Pod Kotlovou. Těšit se můžete na soutěž pasekářských dovedností, přetahování lana, řezání dřeva, jízdu na tragači nebo pivní štafetu. K poslechu i tanci zahraje cimbálová muzika a vystoupí Portáši Z Valašského sboru Portášského. Pozvání přijaly i známé osobnosti, mezi nimi například spisovatelka Michaela Klevisová. Přijďte si užít za zvuku cimbálu a lidových písní odpoledne plné her mezi dědinami Horní Bečva, Velké Karlovice a Hutisko – Solanec. 


Více na webu Valašska ZDE.

Hrozenkobraní
Festival tradičních i novodobých řemesel, hudby a jídla z Valašska, to je Hrozenkobraní. Letošní 9. ročník Hrozenkobraní se uskuteční v sobotu 27. července od 11 do 17 hodin v areálu Památníku Antonína Strnadla v Novém Hrozenkově. Těšit se můžete na jarmark s tvůrčími dílnami a ukázkami řemesel jako metlářství, broušení skla, kolářství, plstění figurek, tkaní na stavu a mnohými dalšími. K poslechu zahrají cimbálová muzika "Rozinka", folková skupina "Z horní dolní a dál na jih" a kapela "Žamboši" s autorskými folkovými písněmi. K snědku budou tradiční valašské pokrmy, jako pěry, mrkváče, kalup či černá kaša, netradiční jídla z Krčmy a vyhlášený myslivecký zvěřinový guláš. Přijďte se poslední víkend v červenci naladit na valašskou notu v Novém Hrozenkově na oblíbené Hrozenkobraní.


Více na webu Valašska ZDE.

Regionální hra Poznáváme Valašsko s medvědem Jurou
Zpestřete si léto s regionální hrou Poznáváme Valašsko s medvědem Jurou, kterou pro vás připravila Destinační společnost Valašsko a zasoutěžte si o zajímavé ceny. Po celé léto až do konce září se můžete vydat s medvědem Jurou po dvaceti zajímavých místech na Valašsku, kde medvěd Jura uložil razítka. Jako malou ochutnávku vybraných míst můžeme prozradit, že se s medvědem Jurou vydáte například na vyhlídku nad obcí Malá Bystřice, zaniklý mlýn nedaleko Lačnova, pomník knížete Sáma, Lurdskou kapli na Horečkách nebo zvoničku ve Valašských Kloboukách. Navštívíme společně Velké Karlovice, Troják, Vigantice a mnoho dalších. Hrací brožurky si můžete zakoupit v informačních centrech na Valašsku za 30 korun, kam je po vyplnění opět odevzdáte. K razítkům, která jsou umístěna v přírodě, vás zavedou GPS souřadnice, které si můžete naskenovat pomocí QR kódu zveřejněného u každého místa. 


Více na hra.visit-valassko.cz. 

 

Zdroj: Destinační společnost Valašsko s podporou Zlínského kraje.

  

Související fotografie