Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE KROMĚŘÍŽSKO / Tipy 1. - 7. 7. 2024

01.07.2024

Prázdniny jsou tady a my vám přinášíme nejnovější tipy, kam můžete vyrazit v našem regionu Kroměřížsko!

Letní hra televize Déčko - Zápas století
Také letos můžete po celé prázdniny soutěžit s dětskou televizí Déčko a pomoct jí tak zachránit televizi před katastrofou. Letošním tématem je Zápas století, který souvisí s olympiádou, která se právě toto léto koná. Příliš těžkým soupeřem pro Déčko bude jako jinak než Černobýl, který chce opět dětem škodit. Na nich pak je, aby Déčku pomohli tento zápas vyhrát. Jak? Chodit a jezdit na výlety, sbírat kódy do aplikace a dát tak najevo, že televizi děti tomuto škůdci jen tak nevydají.


A jako každoročně, i na Kroměřížsku jsou místa, kam se můžete v rámci této oblíbené letní hry vypravit. Pro kódy se zastavte v Turistickém informačním centru Kroměříž, v Městském informačním centru v Bystřici pod Hostýnem, v Košíkářském muzeu v Morkovicích a v Muzeu v přírodě v Rymicích. Jedna schránka je ukrytá i v přírodě a to v Kroměříži v lesoparku Barbořina, kde se nezapomeňte vyfotit na památku u zbrusu nového fotopointu kroměřížského srdce.

Více informací najdete na webu regionu Kroměřížsko nebo na zapas-stoleti.cz. Takže výletování a záchraně zdar!
 
Prázdninové programy v Květné zahradě
Metodické centrum zahradní kultury Národního památkového ústavu v Kroměříži opět připravilo oblíbené prázdninové programy pro rodiny s dětmi. Během července a srpna si můžete návštěvu kroměřížské Květné zahrady s dětmi zpestřit programy Hravá Květná zahrada a Zahradní hernou u Králičího kopce.
Program Hravá Květná zahrada se koná každé prázdninové pondělí v 10 hodin. Zažijete atmosféru Libosadu skrze vyprávění, hry a hudbu. Při procházce zahradou budete objevovat různá tajemství zahrady, která nejsou na první pohled vůbec zřejmá. Program je vhodný pro děti ve věku 5–10 let.


Každou prázdninovou středu se můžete mezi 10. a 15. hodinou vydat ke Králičímu kopci, kde bude připravena zahradní herna se skládačkami, tvořením a dalšími hrami. Ta je určena všem věkovým kategoriím.

Oba programy jsou součástí běžného vstupného do zahrady, stačí jen na pokladně nahlásit zájem o tento program. Doprovod rodičů k dětem je nutný. 


Více informací najdete na webu kromeriz.eu

Poznávejte Valašsko s medvědem Jurou i na Kroměřížsku
Také letos jsme se na Kroměřížsku zapojili do oblíbené letní rodinné hry Poznáváme Valašsko s medvědem Jurou. Naše Hostýnské vrchy jsou součástí valašské krajiny, a proto i tady jsou pro vás připravena razítka ve tvaru medvědí tlapky, která když najdete, otisknete je do brožurky. Tu si můžete zakoupit v informačních centrech na Valašsku a také v Bystřici pod Hostýnem. Brožurka stojí 30 Kč a nabízí 20 krásných tipů na výlety a soutěžní kupón. Jakmile budete mít orazítkované všechny kolonky, odevzdáte ji v jakémkoli zapojeném informačním centru a budete zařazeni do slosování o velmi zajímavé ceny. Hra trvá až do konce září, proto máte spoustu času si tato místa projít a spojit to s rodinným výletem. V Hostýnských vrších medvěd Jura ukryl razítka k přístřešku U Čéšků kousek od Trojáku a k německému lomu u Chvalčova. Více informací získáte na webu hra.visit-valassko.cz nebo na našem webu. 

Výlet na kole z Bystřice pod Hostýnem na Chvalčov
Už jste vyzkoušeli cyklostezku z Bystřice pod Hostýnem na Chvalčov? Že ne? Tak to je nejvyšší čas to napravit. A určitě vemte i děti, cyklostezka je mírná, vede po rovince, podél říčky Bystřičky a po cestě potkáte dětská hřiště a další aktivity, jako je minigolf nebo koupaliště v bystřickém parku Zahájené. Můžete jet na kole, na bruslích, na longboardu, s kočárkem, na odrážedle nebo i pěšky. Příroda podhůří Hostýnských vrchů je tady nádherná a vy si tak můžete užít skvělý den s rodinou.


V Bystřici je spousta možností k občerstvení a nezapomeňte nakouknout také do zámku, kde si můžete vybrat některou ze stálých či sezónních expozic. 

Panská sídla Hříběcích hor 
Hříběcí hory, to je krajina, která se mírně vlní od úpatí Chřibů po hanácké roviny, je klidná a mírná, posetá maličkými vesničkami, kapličkami a dalšími drobnými památkami. Součástí této kouzelné krajiny jsou zámky a zámečky, které najdete téměř v každé vesnici. Každý z nich má svůj příběh a s každým mají majitelé jiné plány. 


V letošním roce se podařilo domluvit s majiteli těchto panských sídel, že budou pro veřejnost v určitém režimu otevřena. Všechny informace najdete na webu regionkromerizsko.cz, a to včetně zajímavostí o těchto místech a otevírací dobu v letošní sezóně. Navštívit bude možné parky, zámky nebo jejich části. Nenechejte si tuto příležitost ujít, některá sídla se veřejnosti otevřou úplně poprvé. 


A o jakých panských sídlech tady mluvíme? Jsou to zámky nebo parky v Dřínově, Hošticích, Koryčanech, Litenčicích, Pačlavicích, Střílkách, Uhřicích, Zborovicích, ale také ve Zdislavicích nebo Zdounkách. V Koryčanech si můžete užít také komentované procházky za památkami a prohlídku místní Thonetovy vily, spící krásky, čekající na svou rekonstrukci.

 
Zdroj: KROMĚŘÍŽSKO - sdružení pro cestovní ruch, z. s. s podporou Zlínského kraje.
  

Související fotografie