Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE ZLÍNSKO A LUHAČOVICKO / Tipy 24. - 30. 6. 2024

24.06.2024

Na poslední červnový týden pro vás máme pět zbrusu nových tipů na výlety do turistické oblasti Zlínsko a Luhačovicko!

Expozice Nová Ploština a Památník Ploština

Prestižní cenu Gloria Musealis za nejlepší Muzejní počin roku získala nová expozice Národního kulturního památníku Ploština, která připomíná události druhé světové války. Malou pasekářskou obec na Valašském Klobucku na konci války vypálili Nacisté, kteří tu hledali partyzány. Na místě tragédie později vyrostl  betonový pomník a amfiteátr, který v posledních letech velmi chátral. O obnovu se postaralo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a na Ploštině dnes najdete nejen renovovaný pomník, ale také skvěle zpracovanou expozici, která je částečně zapuštěná do země, a která je místem, které prostě musíte vidět.

Cestou sem se ještě zastavte na nové vyhlídce Drnovice, která stojí jen pár metrů od silničky z Drnovic na Ploštinu. 


Za mláďátky do Zoo Zlín

Ve zlínské zoo se v poslední době daří novým přírůstkum. Nedávno tu odchovali mláďata kapybar, klokanů rudokrkých, vyder obrovských i supa chochoaltého. Roste tu unikátní záchranné centrum pro lvy a na léto se chystají příměstské tábory. Jestli si o prázdninách chcete výlet do zoo pořádně užít, doporučujeme podívat se na zážitkové programy, které v zoo na léto připravují. Mezi nimi je třeba noc přímo v srdci zoologické zahrady, setkání se zvířátky, komentované krmení nebo třeba možnost stát se na jeden den chovatelem a poznat zoo z úplně nového pohledu. 


A ještě jedna perlička na závěr. Při návštěvě zoo byste určitě neměli vynechat ani Zámek Lešná, který je nádherným místem plným cestovatelských artefaktů a kuriozit včetně pracovny hraběte Josefa Karla Seilerna, zakladatele zlínské zoo.

Cyklobusem na Bevlavu i do Hostýnských vrchů

O víkendech a státních svátcích po celé prázdniny můžete vzít kolo, nasednout do cyklobusu a svézt se k cyklostezce Bevlava nebo se vydat prozkoumat Hostýnské vrchy. Cyklobusy vyjíždí nejen ze Zlína, ale také ze Vsetína, Nového Jičína nebo Přerova. Podrobné info o nich najdete na webu IDZK.cz. My osobně doporučujeme vydat se ze Zlína na Vsetín a napojit se na novou, mírně houpavou cyklostezku Bevlava, která propojuje Vsetín se slovenským Trenčínem. Vine se Vlárským průsmykem, skoro celá vede lesem a letos na jaře se otevřel nový úsek z Lužné, který ji zase o pár kilometrů prodloužil. 


Sluneční lázně Dušana Jurkoviče otevřely v Luhačovicích

Nádhernou novou rekonstrukcí se chlubí čerstvě otevřené Sluneční lázně v Luhačovicích. Pro veřejnost jsou znovu zpřístupněné od dubna 2024 a můžete tu navštívit poutavou expozici o Leoši Janáčkovi, který ve svých milovaných Luhačovicích složil mimo jiné třeba Glagolskou mši. Její tóny vás provedou místnostmi s původními texty, které si skladatel připravoval právě v Luhačovicích. Uvidíte nábytek navržený Dušanem Jurkovičem i legendární zlatou vanu, ve kterých se na přelomu minulého století v Luhačovicích koupali lázeňští hosté. V expozici o Dušanu Jurkovičovi si prohlédnete nejen model celého areálu, ale také fotky z původních interiérů i skvěle reprodukovanou odpočívárnu, která vyloženě láká k tomu, abyste poseděli a rozjímali. Součástí je také expozice o Vzduchoplavbě, kterou v Luhačovicích pěstovali lázeňští hosté v období První republiky. Vodoléčba se prolne i do venkovních prostor, v původním bazénu najdete říční biotop, a samozřejmě také ony rozkošné převlékací kabinky, které evokují dobu rozmarného léta. A kdyby vám nestačilo říční osvěžení, zastavte se i v nové kavárně, která je součástí areálu. 

Do Vizovic na zámek, za historií slivovice i do muzea Tjiwara

Léto je ideální čas na to, udělat si vláčkem výlet do Vizovic. Valašské městečko schované v údolí zelených kopců má totiž dost aktivit na celý den. Začněte pěkně na zámku, kde vás provedou komnatami ve stylu rokoka, baroka, biedermeieru i empíru. Najdete tu pečlivě udržovaný zámecký park i čokoládovnu, ve které si můžete objednat prohlídku výroby s mistry čokolatiéry. Odtud pak vyrazte do Návštěvnického centra Vizovice, kde se dozvíte všechno o tom, jak se tu dělala a dodnes dělá ta nejlepší slivovice.

A jestli vám ještě zbudou síly, doporučujeme skvělé Muzeum Tjiwara, kde najdete africké masky, woodoo panenky, trůny a artefakty mizejicích afrických kmenů a kultur. Těm, kteří dávají přednost přírodě ještě doporučujeme vyšlápnout si na Janův hrad, odkud jsou krásné výhledy na Vizovice i krajinu kolem. 

 

Zdroj: Destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko s podporou Zlínského kraje.
  

 

Související fotografie