Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE SLOVÁCKO / Tipy 17. - 23. 6. 2024

17.06.2024

Také v červnu přinášíme ty nejlepší tipy na výlety, akce, zážitky, z malebného regionu Slovácko!

Hradišťské otevřené sklepy
Již druhou sezónu můžete od května do září zavítat v pátek a sobotu do otevřených vinařských objektů v samotném srdci Slovácka. V letošním roce navštivte v centru Uherského Hradiště nově otevřený Klášterní vinný bar s unikátním konceptem samoobslužných vínomatů nebo osvědčené prostory Moja vinotéka. Pokud se vydáte na procházku mimo centrum, v městské části Mařatice příjemné posezení nabídne Vinařství Čajka nebo Vinařství Rochůz. Do Sadů pak zavítejte do rodinného Vinařství Medek. Všech těchto 5 míst se bude objevovat v každém rozpise Hradišťských otevřených sklepů pro daný měsíc. Příležitostně pak bude možné navštívit i Sklepy Mařatice. Podrobnosti k jednotlivým místům, rozpisy otevřených sklepů a aktuální informace vždy najdete na webu uherske-hradiste.cz.

Kopaničárské slavnosti
Zveme vás na tradiční lidové slavnosti moravsko-slovenského pomezí, které se uskuteční 12. – 14. července. Akce je zaměřená převážně na folklor. Kopaničárské slavnosti ve Starém Hrozenkově v padesátých letech navázaly na spontánní akci, kdy se lid obou zemí střetával ve dvacátých letech minulého století na hranici – zde byla v upomínku zasazena Lípa bratrství. Ve třídenním programu vystoupí folklorní soubory i dechové muziky, ze zahraničních souborů především takové, kde má Starý Hrozenkov družební styky (Španělsko, Polsko). Slavností se každoročně účastní více než třicet souborů a skupin. Přijeďte si užít již 68. ročník Kopaničárských slavností, které se konají v příjemném venkovním areálu ve Starém Hrozenkově. Vyberte si z pestrého programu a v mezičase vyrazte na procházku do přilehlé přírody Bílých Karpat. 

Socha Zdeňka Galušky
Město Uherský Ostroh vyhlásilo veřejnou sbírku na realizaci lavičky s bronzovou sochou Zdeňka Galušky, ostrožského rodáka, lidového vypravěče a autora povídek Slovácko sa súdí a Slovácko sa nesúdí. Cílem je vytvořit sedící bronzovou sochu spisovatele a lidového vypravěče, která vychází z archivní dobové fotografie a zachycuje ho ve folklorním kroji v neformální, uvolněné poloze. Pokud se podaří pomocí veřejné sbírky finančně pokrýt realizační náklady, bude mít celý projekt charakter společného záměru a dobré vůle všech, kteří se rádi nejen zasmějí, ale kterým historie ani budoucnost slováckého regionu a jeho tradic není lhostejná. Neformální památník bude v případě úspěchu této sbírky odhalen v říjnu 2024, v roce 111. nedožitých narozenin této osobnosti. Vznikne v Uherském Ostrohu bronzová socha Zdeňka Galušky? Pomoci tomu můžete i vy na webu donio.cz.


Návrh na sochu a lavičku Zdeňka Galušky

Sezóna na Baťově kanále je již v plném proudu
Vydejte se poznat Slovácko netradičně, a to z paluby lodi na vlnách Baťova kanálu. V měsíci červnu můžete využívat pravidelných plaveb lodí Morava. Každou neděli vyplouvá výletní loď Morava ze Spytihněvi přes Napajedla, Otrokovice a zpět. Možná je zpáteční i jednosměrná plavba nebo možnost jednotlivých úseků. V červenci a srpnu pak využijte i úterních, středečních a čtvrtečních plaveb. Milovníci vína by si pak neměli nechat ujít páteční plavby s ochutnávkou vína. Kromě pravidelných linek se můžete na Baťův kanál vydat mnoha dalšími způsoby. Například na hausbótu nebo na motorovém člunu. Velmi oblíbená je taky kombinace s cykloturistikou. Cyklostezky podél Baťova kanálu jsou rovinné, a tedy vhodné pro rodiny s dětmi. Podrobnosti k plavebním řádům pravidelných linek najdete na webu lodmorava.cz. Tak AHOJ na Baťáku!

Dovolená na Slovácku
Ještě stále nevíte, kam na dovolenou? Inspirujte se pestrou nabídkou zážitků na malebném Slovácku.  Tento region má co nabídnout, ať už se rozhodnete pro dvoudenní pobyt, prodloužený víkend nebo zde strávíte celý týden. Už nyní můžete vybírat ze čtyř desítek pobytových balíčků či zážitků na webu Slovácka. Poptávku lze odeslat přímo z webu nebo kontaktujte ubytovatele napřímo a domluvte se na pobytu dle svých představ. A co vás na Slovácku čeká? Odkaz folkloru a tradic v mnoha podobách, skvělé víno, gurmánské zážitky, ale i prostor pro relax, ať už na stezkách lesích Chřibů, Bílých Karpat nebo na wellness pobytu.

Není tu nouze ani o zážitky, třeba na Baťově kanále či cyklostezkách kolem něj. A kdo touží po adrenalinu, celoživotní zážitek může zajistit například let balonem.

Navštivte web Slovácka, klikněte na Pobyty a zážitky a inspirujte se.

 

   

Související fotografie