Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE KROMĚŘÍŽSKO / Tipy 3. - 9. 6. 2024

03.06.2024

První červnový týden se vydáme objevovat Kroměřížsko! Máme pro váš 5 zbrusu nových tipů na zajímavé výlety i příběhy z našeho krásného regionu. 

Lokální produkty
Na Kroměřížsku máme spoustu šikovných lidí, kteří pěstují nebo vyrábí vlastní produkty, a vy se o nich můžete dozvědět více na webu regionkromerizsko.cz. Je tady speciální sekce Lokální produkty s příběhy těch, kteří se rozhodli jít vlastní cestou a přinést lidem kvalitní produkty, které k nám necestují přes půl světa.

Dozvíte se, jak se žije a pracuje na statku, jaké to je pěstovat borůvky kousek od historického města, vařit pivo nebo pěstovat víno klasicky z hroznů nebo z ovoce. Nechybí ani povídání s rybáři či s úspěšnou pěstitelkou květin.

Tuto sekci budeme postupně doplňovat o další srdcaře, tak nás nezapomeňte sledovat na webu nebo sociálních sítích.  

Novinky v Kroměříži
Kroměříž letos vstoupila do nové turistické sezóny sloganem Kroměříž – srdci blíž. Naznačuje tak, že lidé, kteří tady žijí nebo město navštíví, si ho zamilují, nabízí totiž nejen světově známé památky UNESCO, ale i další aktivity pro celé rodiny, mladé páry nebo partu přátel. Po celé léto se můžete těšit na tradiční večery s ponocným, komentované procházky městem s Biskupskými many, bohatý kulturní program, kterým je Kroměříž proslulá, ale i na novinky v podobě nového fotopointu na vyhlídkovém místě na Barbořině, který bude slavnostně odhalen v pátek 7. června v 17 hodin.


Foto: m-ARK

V Turistickém informačním centru v Kroměříži si vyzvedněte zbrusu nový turistický magazín, který vám přiblíží, proč by vám měla být Kroměříž – srdci blíž.

Panská sídla Hříběcích hor
Hříběcí hory, to je krajina, která se mírně vlní od úpatí Chřibů po hanácké roviny, je klidná a mírná, posetá maličkými vesničkami, kapličkami a dalšími drobnými památkami. Součástí této kouzelné krajiny jsou zámky a zámečky, které najdete téměř v každé vesnici. Každý z nich má svůj příběh a s každým mají majitelé jiné plány. 


V letošním roce se podařilo domluvit s majiteli těchto panských sídel, že budou pro veřejnost v určitém režimu otevřena. Všechny informace najdete na webu regionkromerizsko.cz, a to včetně zajímavostí o těchto místech a otevírací dobu v letošní sezóně. Navštívit bude možné parky, zámky nebo jejich části. Nenechejte si tuto příležitost ujít, některá sídla se veřejnosti otevřou úplně poprvé. 


A o jakých panských sídlech tady mluvíme? Jsou to zámky nebo parky v Dřínově, Hošticích, Koryčanech, Litenčicích, Pačlavicích, Střílkách, Uhřicích, Zborovicích, ale také ve Zdislavicích nebo Zdounkách. V Koryčanech si můžete užít také komentované procházky za památkami a prohlídku místní Thonetovy vily, spící krásky, čekající na svou rekonstrukci.

Nová výstava na zámku v Chropyni
Zámek v Chropyni přináší v této sezóně novinku v podobě nové stálé expozice s názvem Historické jelenovité a turovité trofeje z celého světa. Hlavním cílem této výstavy je, aby návštěvníci poznali, co ještě neznají, protože to, co neznají, mohou chránit. Je vhodná pro mysliveckou i nemysliveckou veřejnost, pro děti i studenty. Připraveny jsou také edukační programy pro školy a školky, nebo komentované prohlídky na objednávku. Na zámku v Chropyni si můžete projít také historické sály, nakouknout k hanáckému králi Ječmínkovi, který údaje spí v jedné z noh stále prostřeného stolu, nebo obdivovat rytířskou výzbroj. Okolí zámku stojí za procházku, především díky blízkosti Chropyňského rybníka, kolem kterého vede naučná stezka. 

Novinky z Holešova
Jak jsme vás již informovali, v Holešově na zámku jsou v plném proudu tři skvělé výstavy, na kterých si každý najde to své. Jsou to SEVA – český fenomén, Rudolf II. ožívá a Wrbnové – konec starých časů. To byl ale nebyl Holešov, aby nepřišel s další novinkou. Tou je volně přístupná outdoorová výstava v zámecké zahradě, pojednávající o zaniklých památkách. Díky historickým fotografiím, plánkům či malbám a nákresům si tak můžeme představit, jak toto krásné město dříve vypadalo, co se podařilo zachovat alespoň zčásti a co vůbec.


Foto: Město Holešov

Procházky zámeckou zahradou vám nyní zpříjemní také obnovená tryskající fontána na Neptunově trojzubci, nebo nový selfie point u holešovského srdce. A pokud přijdete nebo přijedete s dětmi, zajděte ještě dál do obory, kde už svému účelu slouží zbrusu nové dětské hřiště z dřevěných prvků, skvěle zapadajících do tohoto mimořádného místa. 


Foto: Město Holešov

 
Zdroj: KROMĚŘÍŽSKO - sdružení pro cestovní ruch, z. s. s podporou Zlínského kraje.
  

Související fotografie