Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Dopolední maraton

Baví Vás: Matěj Neradilek

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE KROMĚŘÍŽSKO / Tipy 13. - 19. 11. 2023

13.11.2023

Co můžete zažít na Kroměřížsku tento týden? Nejnovější tipy jsou tady!

CHODNÍKEM MASARYKOVÝCH S DĚTMI
Máme pro vás tip na krásný podzimní výlet s dětmi a to na naučnou stezku Chodník Masarykových. Ta vede od kostela sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem, pokračuje do parku Zahájené, podél říčky Bystřičky a nového Masarykova háje, k domu č. 401 na Chvalčově, na kterém je už od roku 1923 umístěna pamětní deska připomínající pobyt rodiny Masarykových, která zde roku 1898 prožila prázdniny.
Cesta pak pokračuje do kopců směrem ke Kozinci a dále se vrací do obce k Jaroslavově studánce a končí u Horské chaty Schwaigrovka. Na trase značené modrými kolečky a dlouhé přibližně 8,5 km je umístěno 8 informačních tabulí, které jsou plné zajímavých a mnohdy překvapivých informací o pobytu rodiny Masarykových, i postojích a názorech našeho prvního československého prezidenta, který v době, kdy tady byl ještě netušil, kam se jeho život ubere o 20 let později.

Kompletní výlet ZDE.

Velkou část naučné stezky kopíruje také pracovní list Procházka s tajenkou Chodníkem Masarykových (ke stažení ZDE).
Vemte děti na super podzimní výlet! Něco nového se dozví a vy si užijete úžasné výhledy na pestrobarevné lesy pod Hostýnkem.

EXPOZICE KARLA KRYLA - PROSTOR PLNÝ EMOCÍ

Blíží se výročí Sametové revoluce a toto období máme v Kroměříži spojené také s rodákem Karlem Krylem, který byl minulým režime utlačován a donucen k emigraci. Jeho rodné město na něj nezapomnělo a před 9 lety mu vzdalo hold krásnou, emocionální a citlivou expozicí. Není to jen tak obyčejné muzeum, ale prostor, kde emoce prýští na každém kroku. Pokud jste ji ještě nenavštívili, určitě tak učiňte a velmi návštěvu tady doporučujeme.

Teď na výročí listopadových událostí si tady připomenete, jak je svoboda důležitá a že není samozřejmostí, ale především zodpovědností každého z nás. Expozice Karla Kryla se nachází v suterénu klubu Starý pivovar v Prusinovského ulici vedle radnice v Kroměříži. Pozor, platba je tady možná pouze kartou přes terminál. Otevřena je v pátek a v sobotu vždy od 9 do 12 a pak od 13 do 17 hodin. 

Kompletní článek i s video pozvánkou ZDE.

ADVENTNÍ ČAS V KROMĚŘÍŽI

Sice je ještě pořád listopad, ale už pro vás začínáme sbírat tipy na adventní akce. Víme, že se po všechny adventní víkendy uskuteční oblíbená akce Advent na zámku v Kroměříži. Můžete se těšit na komentované prohlídky reprezentačních sálů zasvěcené svátkům od adventu po Tři krále. Sály budou vánočně vyzdobené a prohlídku Vám zpříjemní živě hrané koledy. Pro děti budou připraveny tvořivé dílničky. Doprovodná výstava pak představí předního českého řezbáře Jiřího Netíka a jeho „Blízka setkání“. 

Předvánoční období bude v Kroměříži ale opět také Šťastné a veselé! Od 9. do 21. prosince se budou na Velkém náměstí konat oblíbené trhy s každodenním programem. Atmosféru blížících se Vánoc a adventního očekávání dotvoří světelná výzdoba. Ve stáncích bude ke koupi vánoční zboží i sváteční dobroty. V programu vystoupí Andělé na chůdách, Pokáč, Michal Tučný revival band, Penzistor, Jamtour, Jiří Zonyga, cimbálovka Denica, pěvecký sbor Moravan, kroměřížské základní školy, připravená jsou divadelní představení, kovářská dílna, řezbářská show Angel wings a další.

 
Zdroj: KROMĚŘÍŽSKO - sdružení pro cestovní ruch, z. s. s podporou Zlínského kraje.
  

Související fotografie