Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE SLOVÁCKO / Tipy 6. - 12. 11. 2023

06.11.2023

Slovácko je známé svým folklorem, skvělými akcemi a milými lidmi. Ani na podzim výčet tradičních akcí nekončí, přijměte tedy pozvání do Uherského Hradiště i na hody do Buchlovic či Huštěnovic. 

Svatomartinská a mladá vína ze Slovácka ochutnáme společně v sobotu 11. 11. v Uherském Hradišti
Svatý Martin na bílém koni přijíždí do Uherského Hradiště – Srdce Slovácka každoročně. A to vždy 11. 11., v 11.11 hodin. Symboliku dotváří zvuk kostelních zvonů, které se v tento čas rozezní po celém městě. Po požehnání vína knězem následuje folklorní program a na co se vždy všichni těší a přitáhne stovky návštěvníků, je ztvárnění legendy o svatém Martinovi a jeho plášti. Poté už nastává to nejdůležitější – samotná degustace vína. Do Uherského Hradiště se vyplatí přijet, neboť na jednom místě zde ochutnáte vína ze dvou desítek vinařství. Kromě degustace vína nás čekají i gurmánské speciality. Vše bude probíhat u dřevěných domků na Masarykově náměstí. Pro pohodlí účastníku již několikátým rokem probíhá degustace systémem náramkového čipu s kredity. Přijďte v sobotu 11. listopadu na 18. ročník Žehnání Svatomartinského vína v Uherském Hradišti a vychutnejte si letošní vinnou úrodu! 

Hodová sezóna na Slovácku stále pokračuje
Hody patří na Slovácku mezi nejvýznamnější slavnosti. Termín není pevně stanoven, často si jej obec volí podle svátku patrona, kterému je zasvěcen kostel v jejich obci, proto se nazývají například Václavské, Michalské a tak podobně. Nedílnou součástí hodů jsou bezpochyby kroje, jejichž hlavní přehlídka probíhá během slavnostního krojovaného průvodu obcí. Součástí hodů bývá i povolení hodů starostou obce, obchůzka po obci, hodová zábava při dechové nebo cimbálové muzice a také hodová mše. Pořadí těchto dílčích aktů a další doprovodný program je v souladu s tradicemi konkrétní obce. Na Slovácku je hodová sezóna rok od roku pestřejší a ani letošní rok nebyl výjimkou. Nezbývá nám než si užít dva poslední hodové víkendy, kdy se slaví hody martinské například v Buchlovicích a poté kateřinské v Huštěnovicích. Přijeďte na Slovácko a zažijte ryzí folklor během hodů na vlastní kůži. 

Nalaďte se na adventní čas v Uherském Hradišti
Sobota 25. 11. 2023 bude patřit oblíbené, adventu předcházející akci Přehlídka Slovácko v tradici. Ta se bude konat tradičně v prostorách uherskohradišťské Reduty na Masarykově náměstí. Na přehlídce se jednou ročně setká větší část výrobců – držitelů certifikované značky Tradiční výrobek Slovácka, které spojuje láska k řemeslu, poctivost při výrobě a důraz na tradice. Kromě toho, že zde pořídíte milé dárky, uvidíte také, v čích rukou vznikají. A jaké rukodělné výrobky máme na mysli? Tak především kraslice dekorované na mnoho způsobů, panenky z kukuřičného šustí, dřevěné výrobky, krojové součástky či modrotisk. Nechybí ani dobroty jako medy, sirupy, vdolečky či poctivé farmářské výrobky. Atmosféru dotvoří folklorní program a ochutnávka regionálních specialit. Těšíme se na vás v sobotu 25. 11. od 10 do 16 hodin na Přehlídce Slovácko v tradici v Uherském Hradišti.  Více na www.tradicnivyrobek.cz.

   

Související fotografie