Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE VALAŠSKO / Tipy 30. 10. - 5. 11. 2023

31.10.2023

Kam na Valašsku na přelomu října a listopadu? Mrkněte na naše tipy a užívejte podzimu!

RATIBOŘSKÉ LAVIČKY

Prožijte podzim v přírodě Valašska a užijte si výlety za Ratibořskými lavičkami, které nabízejí výhledy i písničky. Návštěvníci mají v Ratiboři a jejím nejbližším okolí možnost navštívit celkem 18 míst s lavičkami, na kterých je radost se zastavit, vydechnout a okem spočinout na tom, co příroda a činnost lidí nabízí k pokochání, poznání či vzpomínání. Příjemným bonusem každého zastavení je symbolický kovový sloupek se schránkou, která obsahuje pamětní knížku s popisem místa a písničkou, kterou si během svého výletu mohou návštěvníci zazpívat. Zajděte posedět, spočinout si, zanotovat, načerpat energii a sílu z krásného pohledu na Ratiboř, Kateřinice nebo Hošťálkovou. Více na webu Valašska ZDE.

ČERTŮV MLÝN

Vydejte se na nejvyšší vrchol Zlínského kraje, kterým je 1206 metrů nad mořem Čertův mlýn, hora, která se nachází mezi Kněhyní a Pustevnami. Na Čertův mlýn se můžete vydat po naučné stezce, která začíná na Pustevnách, je dlouhá 7 kilometrů a díky nenáročnému převýšení je stezka vhodná i pro rodiny s dětmi. Na devíti zastaveních na trase stezky se můžete seznámit s přírodními zajímavostmi beskydského hřebene mezi Pustevnami a Martiňákem a za zastavení určitě stojí jezírko Mořské oko. Trasa je vedena po červené turistické značce a značené cyklostezce a v létě je sjízdná i na kole. Ve znaku naučné stezky je Čertův stůl, unikátní skalní útvar na vrcholku Čertova mlýna. K prvnímu zastavení můžete využít také lanovou dráhou z Trojanovic nebo autobus z Rožnova pod Radhoštěm. Více na webu Valašska ZDE.

VĚTRNÝ MLÝN MEDŮVKA

Dnes vás pozveme na výlet k větrnému mlýnu Medůvka, který se nachází u modré stezky vedoucí z Malé Lhoty do Brňova u Valašského Meziříčí. Jedná se o repliku větrného mlýnu horského typu, který zde stával do roku 1964 a používal se k mletí mouky a šrotování obilí. Současný majitel postavil jeho repliku podle historických fotografií. Nový mlýn má na výšku 7,5 metrů a větrné lopatky mají průměr 11 metrů a po domluvě s majitelem se do něj lze i podívat. V okolí můžete také navštívit Skály Medůvka, pískovcové skalní bloky vyhledávané turisty i horolezci. Dalším místem, které byste neměli minout je Přehrada Bystřička – vodní nádrž na říčce Bystřičce byla vybudována v letech 1907–1912 a ve své době byla technologickou novinkou Rakouska-Uherska. Přehrada Bystřička nabízí osvěžení, příjemnou procházku, ale také občerstvení v místní vyhlášené restauraci. Více na webu Valašska ZDE.

 
Zdroj: Destinační společnost Valašsko s podporou Zlínského kraje.

  

 

Související fotografie