Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE ZLÍNSKO A LUHAČOVICKO / Tipy 23. - 29. 10. 2023

25.10.2023

Příjemné podzimní dny pokračují a také tento týden pro vás máme nové tipy na výlety, tentokrát z turistického regionu Zlínsko a Luhačovicko. Kam můžete vyrazit?

Muzeum dřevěného porculánu a valašský orloj v Držkové

Držková je malá vesnička, kterou byste našli po cestě ze Zlína do Hostýnských vrchů. Tady už to vypadá docela jako na Valašsku, a možná právě proto tady najdete pravý Valašský orloj. Sestrojil ho místní rodák Pavel Čihař a v okýnkách se tu míhají postavy pohanských bůžků každý den v poledne. Když sem ale dorazíte jindy, stačí hodit minci a spustit si orloj kdykoliv pro vlastní potěchu. V Držkové najdete také skvělé Muzeum dřevěného porculánu, tedy od lopat, pilek, švrláků, sekerek, dlátek a šáflíků, až po kružidla, máselnice, soudky nebo kotel na vaření trnek.  Otevřeno je po předchozí telefonické domluvě a návštěvu muzea a orloje můžete spojit s procházkou po okolních kopcích.


Víc o výletech do Držkové najdete na webu Zlínsko a Luhačovicko.


Za ševci do Zlína

Vydejte se za Ševci do Zlína! Kdepak, nepojedeme na hokej. Půjdeme se podívat do Muzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kde se na 28. října chystá akce Ševci žijí. Můžete si projít jejich pečlivě připravené stálé expozice, kde najdete maličké boty japonských gejš i obří tenisky největších basketbalistů světa. Kromě toho tu uvidíte jak se šijou boty ručně i strojově nebo se podíváte pod ruce ševcům z celého Zlínska a Luhačovicka. Budou tu dílničky pro děti i pro dospělé, zkušená pedikérka vám poradí s péčí o chodidla a budete moct nakouknout i do dílny ve 44. budově zlínského továrního areálu.


Víc o akci na webu Zlínsko-Luhačovicko.cz.


Z Otrokovic na Žlutavu údolím Širokého potoka

 
Pro ty, kdo hledají klid, ticho a přírodu, tu mám dneska tip na jeden krásný podzimní výlet. Vede z Otrokovic, kam snadno dojete vlakem nebo autobusem, a zavede vás údolím Širokého potoka až na kopečky kolem vesničky Žlutava, ze kterých je nádherný výhled. Po cestě potkáte Bělovskou studánku i plot hrnkovník ověšený desítkami barevných hrníčků. Jestli můžu doporučit, vezměte s sebou děti, protože na konci výletu nás čeká Farma Žlutava,kde mají minizoo a spoustu hospodářských zvířat. Pro zdatnější pak trasa výletu vede zpět do Otrokovic přes řeku Moravu, pro ty, kdo toho ještě tolik neujdou, bude dobrou zpáteční variantou autobus až do Otrokovic.


Tip na výlet na Žlutavu najdete na webu Zlínsko-Luhačovicko.cz.

 

Zdroj: Destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko s podporou Zlínského kraje.
  

Související fotografie