Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE KROMĚŘÍŽSKO / Tipy 16. - 22. 10. 2023

16.10.2023

Jaký je říjen na Kroměřížsku? Do konce měsíce máte ještě možnost navštívit zámky a jejich zajímavé expozice, vydat se můžete ale i s dětmi na novou naučnou stezku nebo do Holešova hledat poklad!

PODZIM V HOLEŠOVĚ
Jak jsme již minulý měsíc avizovali, turistická v sezóně s létem nekončí, naopak. Probíhá tady zajímavá výstava Starověký Egypt se sbírkou slovenského cestovatele Jána Hertlíka. K vidění jsou povedené repliky Tutanchamonovy zlaté pohřební masky, busta královny Nefertiti, sošky písaře, vládců i bohů, stély s nápisy, modely pyramid, kanopy, vešebty a spoustu dalšího.


Pro děti je zároveň otevřena interaktivní herna s názvem Poklad ztraceného města. Tady se v kůži archeologa a dobrodruha můžete vydat za brány ztraceného města a podle prastaré legendy hledat ukrytý bájný poklad nedozírné ceny. Tato expozice je plná hlavolamů, rébusů, her a úkolů pro procvičení bystrosti, logického myšlení, paměti, kombinačních schopností a týmové práce.


V říjnu si ale v Holešově můžete užít i zajímavé komentované prohlídky Šachovy synagogy. 


Interiér Šachovy synagogy v Holešově

Otevřeno je denně mimo pondělí a to jak výstava, tak synagoga.

NAUČNÁ STEZKA KOLEM KOSTELAN
Dnes tady máme tip především pro rodiny s dětmi. Nová naučná stezka totiž vyrostla v Kostelanech a okolí nedaleko Kroměříže a tak jsme se ji vydali prozkoumat. Celá trasa měří necelé 3 kilometry a vede jak polními cestami, tak po chodnících a je vhodná i pro kočárky. Čeká vás tady také dětské hřiště, ale především informační tabule s interaktivními a edukačními prvky. 


Stezka začíná u autobusové zastávky v Kostelanech, u kterého si můžete přečíst zajímavosti o obci a dalších místech, které lze navštívit. Cestou naučné trasy pak míjíte třeba jeden z mostů nedokončené chřibské dálnice, výklenkovou kapličku nebo ropný vrt. Na dětském hřišti si užijete spoustu zábavy s dendrofonem nebo na doskočišti. Nezapomeňte zajít také na ranč podívat se na zvířata, svézt se na koni, vyjít si na rozhlednu nebo se občerstvit. 


Kompletní výlet ZDE.

ZÁMEK CHROPYNĚ
Co byste říkali tomu, vydat se o víkendu na zámek do Chropyně? Ještě do konce října máte čas prohlédnout si nádherné interiéry.  
Pokocháte se vzácným Rytířským sálem s překrásným kazetovým stropem, prohlédnete si Ječmínkův sál, vyslechnete místní pověst o tom, jak hanácký král Ječmínek údajně spí v jedné noze stále prostřeného stolu a v dalších sálech se seznámíte s lidovou kulturou na Hané. 


Otevřeno je v Chropyni ještě následující dva říjnové víkendy vždy v sobotu a neděli od 10 do 16 hodin.

Vyrazte pak také k nedalekému rybníku, který je národní přírodní památkou a významnou ornitologickou lokalitou. S dětmi si udělejte procházku kolem rybníka a užijte si pěkné dětské hřiště. A nezapomeňte že v Chropyni děti zabavíte výletem s tajenkou. Podklady k němu si stáhněte ZDE.

 

Zdroj: KROMĚŘÍŽSKO - sdružení pro cestovní ruch, z. s. s podporou Zlínského kraje.
   

Související fotografie